Gili Orr

Minä piirrän sisältäni. Piirtäminen on minulle tapa välittää omaa itseäni, ei omaperäisyyden eikä uuden, erilaisen muodon, valon, asettelun tms. tavoittelua. Olen toimittaja, ja kirjoittaminen on minulle helpompaa kuin puhuminen, mutta piirtäminen on aivan eri asia; se on suoraan paperille uneksimista, kuin kirjoittaisi runoa sanojen sijasta aaltoilevalla viivalla, kuin; niin.

Tarinani

1979 feminismi ja lesbous olivat rumia sanoja kotimaassani Israelissa. Homoseksuaalisuutta pidettiin yhä rikollisena.

Olin feministi-lesbo-aktivisti ja taiteilija, taiteeni kuvasti mieltäni tuohon aikaan askarruttaneita asioita: naisten välistä rakkautta, vihaa partiarkaattia ja sovinismia kohtaan. Eivät kovin suosittuja, tai edes hyväksyttyjä aiheita. Löysin kuitenkin yhdeltä Tel Avivin pääkaduista suositun gallerian, joka oli valmis esittelemään töitäni. Sain myös Marcia Friedmanin, entisen parlamentin jäsenen ja Israelin Feministisen Liikkeen perustajan (joka silloin oli juuri tullut "ulos kaapista"), sanomaan muutaman provokatiivisen sanan perheelleni, ystävilleni ja muille näyttelyn avajaisvieraille. Se oli ikimuistoinen ilta, varsinkin kun ottaa huomioon, että tulen hyvin konservatiivisesta perheestä.

Seuraava yhden naisen näyttelyni (muutaman ryhmänäyttelyn jälkeen) oli vuonna 1985 Tel Avivissa, feministigalleriassa nimeltä Anthea (joka ei valitettavasti pysynyt pystyssä pitkään). Silloin feminismi oli vähän enemmän "in", lesbous ei vieläkään.

Viime vuonna esitin töitäni Helsingissä, paikkana Kansainvälinen Kulttuurikeskus Caisa. Toivon, että jonain päivänä voimme pitää Tribadien Yöt ja Päivät näyttelymme siellä. Pitäisi voida, jos ja kun Kulttuurikeskuksen on tarkoitus olla "monikulttuurinen".

Minulla on tosin omat epäilykseni. Luullakseni ongelmaksi muodostuisivat, valitettavasti, uskonnolliset pakolaiset, jotka ovat keskuksen kanta-asiakkaita. Valitettavasti - tuon keskuksen tavoite kun on edistää suvaitsevaisuutta. Se tuntuu vain hieman yksipuoliselta mitä tulee uusien länsimaisten arvojen suvaitsemiseen.

Näytteitä piirroksistani >>