Kollektiivinen lesbo-bi-trans-taidekatselmus

ARS TRIBADIA
1.- 30.9.2003 Unioni Naisasialiitto, Bulevardi 11 A 1

+ Oheisohjelmassa:
7.9. klo 14-17: Croquis-työpaja
12.9. klo 18: Taidepaneeli + yhteislaulua Ainokaisten kanssa

Ars Tribadian tavoitteena on tiivis ja (itse)sensuroimaton katselmus kaikenlaiseen kuvataiteeseen, joka tekijöidensä mielestä on mielekkäästi esitettävissä lesbo-, bi- tai trans-alaotsikon alla. Töitä haetaan avoimella kutsulla. Jos siis toimit kuvallisen taiteen alueella harrastaen tai ammattimaisesti - eli teet maalauksia, valokuvia, piirroksia, sarjakuvaa, grafiikkaa, veistoksia, videoita, ääniteoksia, tms. töitä jotka mielestäsi sopisivat lesbo-, bi- & transkontekstiin - tuo tai lähetä tribadiyleisön nähtäväksi 1-3 teostasi (ripustusvalmiina esillepanokunnossa). Mielekkyyden perustelut ovat taiteilijan vapaasti itse määritettävissä, joten näyttelystä muodostunee sekä heterogeeninen että haasteellinen.

Etenkin kuvataiteessa kaikenlainen teosten sisällön ja tarkoituksen määrittely koetaan usein taiteen perusluonteen vastaiseksi. Taide puhuu omaa kieltään, joka ei ole yhteismitallinen arkisten luonnehdintojen kanssa, kuten puhuttaessa eroottisista marginaaleista, lesboudesta, biseksuaalisuudesta tai transgenderistä. Vapaa taiteellinen ilmaisu on helpointa mieltää täydelliseksi vastakohdaksi näiden arkikategorioiden leimaavuudelle, vaikka muutoin käyttäisimmekin niitä myönteisessä merkityksessä. Yhteistaidenäyttelyn ajatuksena on jättää auki kysymys yhteisestä nimittäjästä taiteen ja eroottis-sukupuolisen välillä. Siirrämme kysymyksen ensivaiheessa taiteen tekijöille, ja edelleen näyttelyn yleisölle.

Oheisohjelmana on lesBisen taiteen intressejä pohtiva paneelikeskustelu. Panelisteina: Annukka Leppänen, Aurora Reinhard, Viva Granlund, Lena
Malm, Sini Lappalainen ja Virva Hepolampi. Keskustelutilaisuuden jälkeen ilta jatkuu Ainokaiset-kuoron vetämällä yhteislaulutilaisuudella. Ohjelmassa on vanhempaa ja uudempaa kotimaista laulumusiikkia. Yhteislaulutilaisuuden organisoivat kuoron jäsenet Annika Treuthard ja Veronica Saarela.

Taidekatselmuksen oheisohjelmana Unionilla pidetään lisäksi puolen päivän mittainen työpaja, jossa opiskellaan eroottista elävän mallin piirtämistä croquis-tyylillä eli nopeasti hahmottelemalla. Mallina on kaksi naista, välineinä lyijykynä ja tussi. Osallistuminen ei edellytä aiempaa taiteellista harjaantuneisuutta. Työpajan ohjaajana toimii kuvataiteilija Viva Granlund.

* * * * *

Ohjeita ARS TRIBADIAan ilmoittautujille:

Teosten ilmoittamisen dead line on 20.8, jonka jälkeen laaditaan näyttelyluettelo. Näyttelyn pystytys Unskalla on su 31.8., täydentävä pystytys tarvittaessa su 7.9. Näyttelyn purku keskiviikkona 1.10.

Tarvittavat tiedot:
1- taiteilijasta käytettävä nimi (oma/ taiteilijanimi/ anon.)
2- teosten nimet & tekniikka, teosten koot
3- ovatko teokset kaupan (hintaa ei tarvitse ilmoittaa, tiedustelut välitetään ao. taiteilijalle)
4- voiko tekijä tuoda ja noutaa työt itse Unskalle ja pois Unskalta
5- haluaako tekijä osallistua myös paneelikeskusteluun pe 12.9.
6- näyttelyluetteloon 2 riviä tai enemmän vapaamuotoista tekstiä omasta teoksesta, itsestä tai lesBitrans teemasta taiteessa (oma kommentti, motto, sitaatti, whatever).

Tervetuloa mukaan!